Carne de prepelita afumata

Carnea de prepelita afumata este recomandata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Carnurile afumate se numara printre alimentele preferate de multe persoane, fiind consumate ca atare, in sandvisuri, sau adaugate la diverse mancaruri, pentru un gust intens. Afumarea este o metoda utilizata atat pentru cresterea conservabilitatii, cat si pentru imbunatatirea unor caracteristici senzoriale precum miros, gust, aroma, culoare.

Afumarea are o serie de efecte asupra carnii si preparatelor din carne, fiind favorabila sanatatii:

  • actiune bactericida indusa de fenolii si acizii fumului, in special asupra tulpinilor de Escherichia coli si Bacillus sp.
  • actiune antioxidanta, datorita fenolilor care anihileaza radicalii liberi, protejand grasimile de oxidare (rancezire)
  • actiune de colorare a produsului alimentar.
In timpul procesului de afumare se produc modificari importante din punct de vedere fizico-chimic, bacteriologic si organoleptic:
  • cantitatea de nitriti scade cu aproximativ 25% fata de nivelul initial
  • scade PH-ul produsului; – creste suculenta si fragezimea produsului prin umflarea si inmuierea colagenului din tesutul conjunctiv
  • culoarea produsului devine rosu-caramizie, placuta; – scade masa produsului cu 6-12% prin pierderea apei.